Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Noszenie przy sobie noża, a polskie prawo. - Zombie Zone Forum - strona 3

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Noszenie przy sobie noża, a polskie prawo.

• Nie możesz odpowiedzieć
  • Przejdź do pierwszego nieczytanego posta
48 odpowiedzi w tym temacie

DARKdog

Rekrut

• Użytkownik
  • 332 postów
  • Locationfestung Bentchen

Użytkownik AbraKadabra dnia 15 luty 2012 - 09:31 napisał

Trzeba było powiedzieć że "nie można" Ciekawe jak by zareagowali? Jak by Cię zwinęli to by się nieźle zbłaźnili i jeszcze mógłbyś o odszkodowanie wystąpić z tytułu np. spóźnienia na pociąg czy jakoś tak.

Nic by nie zrobili, kumpel miał przy plecaku Outcasta i siekierę fiskarsa. Mieliśmy głowy owinięte arafatkami, czapki, gogle, bojówki, stuptuty, bluzy camo itp itd widziałem przerażenie w ich oczach

xKrzychu3

Świeżak

• Użytkownik
  • 22 postów
Odnowie temat.
Czy jeśli noszę nóż do szkoły będąc w klasie 3 gimnazjum, to czy mogą mi go zarekwirować?
Oczywiście obchodzę się z nim z odpowiednią rozwagą. Od czasu do czasu zastrugam ołówek, czy też coś utnę. Jak to wygląda prawnie ? Jest to folderek sanremu 710.

Użytkownik xKrzychu3 edytował ten post 15 maj 2015 - 14:42

SIKO

Świeżak

• Użytkownik
  • 29 postów
Szkoła na 100% w swoim regulaminie zabrania tego typu rzeczy.Według Polskiego prawa wszędzie możesz nosić nożyk Ustawa o broni i amunicji jak dobrze pamietam artykuł 4,lecz jak to szkoła,musisz dostosować się do jej regulaminu.
Si vis pacem, para bellum

xKrzychu3

Świeżak

• Użytkownik
  • 22 postów
Dzięki. Jak dla mnie to trochę dziwne, bo zabić można wszystkim (cyrkiel itp.) No ale trzeba się z tym pogodzić.

AbraKadabra

Hunter

• Użytkownik
  • 1314 postów
  • Locationmałopolska
Nic w tym dziwnego. Kwestia obiektów publicznych (do sądu, sali koncertowej czy kościoła też z nożem wejść nie wolno). To nie jest przeciwko Tobie, tylko by chronić Ciebie i innych przed debilami którzy by Ci ten nóż mogli zabrać z chęcią zrobienia komuś kuku. Przynajmniej tak to tłumaczą ludzie którzy konstruują owe regulaminy. Ale masz racje, cyrklem, drewnianym piórnikiem i ekierką też można szybko i brutalnie ... zabić.
"Nie ma takiej choroby, której nie dało by się wyleczyć za pomocą 30.06" E.Hemingway

Canis

Przewodnik

• Użytkownik
  • 123 postów
Dokładnie, takie zakazy chronią nasze życie.
Na przykład do niektórych centrów handlowych nie wolno wnosić broni palnej. Zostało to pomyślane tak, by uniemożliwić np. islamskiemu terroryście urządzenia tam masakry, w końcu zamachowiec nie będzie łamał przepisów wewnętrznych marketu i pojedzie do USA, gdzie będzie mógł swobodnie wnieść broń do sklepu.

Dzięki takiemu regulaminowi można również z takiego sklepu wyrzucić legalnego posiadacza broni, który mógłby powstrzymać terrorystę i tym samym narazić kraj na zarzuty nietolerancji dla osób odmiennego wyznania. Dobrze pomyślane, podoba mi się.

Shadow

Przewodnik

• Użytkownik
  • 238 postów
Ja osobiście do szkoły nosze taki sam nóż jak masz Ty @xKrzychu3 i nikt ni z tego tytułu nie robi problemów, zawsze mam go zaczepionego w prawej kieszeni spodni. Raczej znajomi ze szkoły i nauczyciele gdy potrzebują coś przeciąć, otworzyć to w momencie gdy zaczynają szukać nożyczek ja już stoję przy nich z nożem i go użyczam. Zbieram za to przeważnie pochwały. Ale to zależy od szkoły i od podejścia nauczycieli,u mnie w szkole 90% nauczycieli jest spoko i się w miarę z nimi dogaduję więc raczej nie mają nic przeciwko abym nosił nóż, a raczej nożyk, do szkoły. Ale tu działa też samo zachowanie ucznia, ja raczej nie jestem postrzegany jako jakiś "zły" uczeń i może dla tego nikt nie ma problemów, że noszę nóż. Ale reasumując, jak już masz ten nóż ze sobą to nie afiszuj każdemu tego, tylko w razie potrzeby podaj pomocną dłoń, a raczej pomocny nóż i nikt nie powinien robić Ci kłopotów za to.

AbraKadabra

Hunter

• Użytkownik
  • 1314 postów
  • Locationmałopolska
Dokładnie jak pisze Shadow - kwestia podejścia ludzi do posiadacza noża i samego posiadacza noża do innych. Jak kupisz "motylka" i będziesz nim machał na przerwie na korytarzu pełnym uczniów i nauczycieli to konfiskata z naganą murowana. Ale jak używasz z "głową" to nikt tego nawet nie zauważy. Ja... też nosiłem nóż przez cale liceum, a potem całe studia i ratowałem tym niejednemu życie otwierając mu piwko na wykładach gdy kac morderca męczył po weekendzie. Ech... to były czasy
"Nie ma takiej choroby, której nie dało by się wyleczyć za pomocą 30.06" E.Hemingway

MORDEN

Świeżak

• Użytkownik
  • 8 postów
Co za czasy mnie do szkoły kazano nosić nóż Może dodam, że choidziłem do technikum elektronicznego, a nóż montrski był wymagany na zajęciach warsztatowych do obcinania przewodów, ściagania z nich izolacji itd

Wróć do Pozostała broń · Następny nieczytany temat →

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych