hehe dzięki za odpowiedź, nie liczyłem na nią o tej godzinie. "Zakazane jest noszenie/posiadanie ostrzy w postaci przedmiotów nie przypominających broni oraz ostrzy ukrytych np. laska, parasolka etc." A jaki przedział kary jest przewidziany?
"Generalnie na ogół sąd taką obronę jaką podałeś uznawał za przekroczenie warunków obrony koniecznej ponieważ "kara/użyty środek nie był współmierny do zastosowanego środka ataku/napaści".
Na ogół jest to ślizka sprawa i należy mieć dobrego adwokata."
hmm to przykre co mówisz, bo w razie zajścia jakiegoś niechcianego incydentu prawo odstrasza ofiarę od wezwania karetki i poczekania na nią przy rannym napastniku. I tu ponowię pytanie jaki przedział kary jest przewidziany za to nadużycie obrony?
A tak z innej beczki napastników może być kilku, wręcz też można zrobić niemałe kuku, a co więcej podczas napaści w nocy.. no cóż ja bym się lekko przestraszył. Po za tym skąd ofiara ma wiedzieć czy napastnicy nie są uzbrojeni? Wiem że te ostatnie dywagacje podlegają bardziej pod orzeczenie sądu, ale może ktoś spróbuje to wyjaśnić? Moim zdaniem są to okoliczności wysoce łagodzące.
- Forum
- Użytkownicy
- Mapa
- Shoutbox
- Galeria
- Blogi