Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Uniwersalna broń / narzędzie - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Uniwersalna broń / narzędzie

• Nie możesz odpowiedzieć
  • Przejdź do pierwszego nieczytanego posta
20 odpowiedzi w tym temacie

bey

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów
  • LocationBorowa Góra
Siemanko
Zastanawiam się od jakiegoś czasu na uniwersalną bronią ręczną. Takim czymś, co będzie służyło, jako uniwersalne narzędzie, którym będzie można wywarzyć drzwi do zapomnianego magazynu, narąbać drwa na opał, wbić gwoździa, upolować zwierzynę może nawet wykopać ziemiankę, oraz odrąbać głowę zombiakowi.
Z założenia musiałby to być jeden przedmiot, nie za ciężki oraz niezbyt duży gabarytowo, tak, aby był łatwy w noszeniu oraz dobywaniu.

Na przykład coś takiego, ale mogłoby mieć jeszcze piłę, klucz do kół oraz czekan. Długości laski, by można się było podpierać. Albo całkiem długie, jakieś 1,5m, aby rąbać zombiaka spoza zasięgu jego ramion.

Załączone pliki

•  598500_490243924349127_1930823193_n.jpg   3,47 KB   86 Ilość pobrań
  •  55-122_mid_res.jpg   4,79 KB   87 Ilość pobrań

LARPAK

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 3283 postów
Takie rzeczy to tylko w erze...

I pisze się "duŻy", a nie "duRZy"!

bey

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów
  • LocationBorowa Góra
Czasem się przemknie jakiś błąd, zdarza się. Już poprawione. A coś na temat ?

LARPAK

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 3283 postów
Na temat to jak to mówią: jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
Ani to dobra siekiera, ani młotek, ani broń, ani klucz...

Nie wiem dlaczego miałoby to być kluczem do kół?

Ciężko by tym było precyzyjnie pracować łapiąc np. za ostrze siekiery. Chyba, że złapiesz za nim, ale możesz się pociąć nadal, jak złapiesz w połowie to tracisz połowę dźwigni...

bey

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów
  • LocationBorowa Góra
Chodzi mi raczej o próbę określenia jak takie coś miałoby wyglądać i czy jest możliwe. Jaki ewentualnie miałoby kształt i co miałoby zawierać.
Wydaje mi się, że lepiej nieść jedną rzecz spełniającą kilka funkcji, niż kilka rzeczy o pojedynczym zastosowaniu (kilka rzeczy zamiast kilkunastu). Nie chodzi tylko o broń, ale również narzędzia. Jeden klucz nastawny zamiast kompletu kluczy.

Kaktus Morderca

Hunter

• Użytkownik
  • 1120 postów
Miałem/mam? coś co jest wieloma narzędziami-niestety dobrze spełnia chyba tylko jedną funkcję. Mianowicie jest to saperko-siekiero-młotko-piło-dłuto-łomo-śrubokręt (coś podobnego ma , lub miał Łasky-o ile dobrze pamiętam-może podrzuci foty). I niestety, jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Pokopać tym od biedy można-nawet nieźle jak się krawędzie zaostrzy, ale używanie jakiejkolwiek innej funkcji jest karą za wszelkie grzechy przeszłe i przyszłe. przy rąbaniu/wbijaniu ręce cierpią niemiłosiernie - cały ciężar jest w trzonku nie na żeleźcu, przy piłowaniu-chropowata powierzchnia trzonka funduje taki piling, że nic tylko baner stawiać i SPA otwierać. Śrubokreto-łomo-dłuta chyba nawet nigdy nie użyłem. Dodatkowo jest to cholernie ciężkie. Ale fakt, jak się na biwaku wyciągnie ten wzorowy przykład sowieckiej myśli technicznej to dziewczyny piszczą a chłopy pieją z zachywtu.

A jeśli już mamy pofantazjować. To taki ,nomen omen, multitool musiałby być składany i częściowy. Tzn. np. baza rurka stalowa (łom, laska) , do której w miarę potrzeby dołącza się potrzebne "końcowki" itp. I jeszcze z lekkiego i wytrzymałego stopu i dobrym chwytem.

Nierealne.

ed. Ku*wa, ten patent jest dalej produkowany i sprzedawany. Masakra. Pisałem o czymś w tym stylu, chociaż moje bardziej pancerne http://kontrast.redc...urystyczny.html

Użytkownik Kaktus Morderca edytował ten post 20 styczeń 2013 - 23:30

"Jedzmy gówno, przecież miliony much nie mogą się mylić!"
http://szlachetny-dzikus.blogspot.com/

nico

Rekrut

• Użytkownik
  • 335 postów
A jesteś chociaż w stanie sobie wyobrazić w mocnym przebliżeniu jak miało by ty wyglądać?

Shadow

Przewodnik

• Użytkownik
  • 238 postów
Hmm. http://www.gearupcen...n-purchase.html

Tomahawk47

Rekrut

• Użytkownik
  • 364 postów
Nie polecam takich uniwersali.
Ale to tylko moje zdanie.

WarBlok

Rekrut

• Użytkownik
  • 313 postów
  • LocationDeGie
od razu kłania się kto nie czytał ...tylko LOBO

Kaktus Morderca

Hunter

• Użytkownik
  • 1120 postów
Podebne kombo pokazywali w jednym z odcinków doomsday prepersów, o ile tobrze pamiętam.
"Jedzmy gówno, przecież miliony much nie mogą się mylić!"
http://szlachetny-dzikus.blogspot.com/

bey

Świeżak

• Użytkownik
  • 17 postów
  • LocationBorowa Góra
No dobra, więc trochę inaczej. Nie raz zdarza się, że polecacie jakiś model noża, saperki, siekiery, czy innego przedmiotu, to wszystko są modele powiedzmy fabryczne. A zastanawialiście się, jakby ten fabryczny nóż był trochę dłuższy, bardziej wygięty, szerszy, dodatkowo z zadziorem do otwierania konserw. Saperka węższa, o innym profilu trzonka, siekiera z wygiętym hakiem do wyłamywania futryn, itp...
Zajmuje się kowalstwem od prawie 20 lat, dysponuje własnym warsztatem i mogę sobie wykonać każdą broń, czy narzędzie. Nie kręcą mnie wyroby fabryczne.
Jak mógłbyś sobie zaprojektować sprzęt to, jaki by był?

stalker_PL

Snajper

• Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Dobrą opcją była by jakaś bardziej rozbudowana siekiera lub toporek.
Rzeczy niemożliwe załatwiam od razu, cuda zajmują mi trochę czasu...
https://www.facebook.com/PawelSP2PR/
https://www.facebook.com/subsurvivors/
SP2PR

Shadow

Przewodnik

• Użytkownik
  • 238 postów
A to co podałem w linku wyżej ? Połączenie saperki, łomu, siedzenia, młotka, wyciągarka <?> do gwoździ, piła, toporek, otwieracz. itp. Dokupić można tak ze specjalny "kolec" którym można burzyć cegły itp. Samemu można też coś podobnego stworzyć. Nie koniecznie musi być łamana, czy składana.

edit. Na YouTube jest masa filmów pod nazwą "crovel extreme shovel"

Hekler

Rekrut

• Użytkownik
  • 533 postów
  • LocationŻnin
Najbardziej uniwersalne narzędzie, to tomahawk, a szczególnie pipehawk. Dlaczego? Sparafrazuje zasłyszany niegdyś tekst: "Drewna narąbiesz, wrogów zabijesz, dom zbudujesz, a po wszystkim jeszcze możesz sobie zapalić fajkę."
Edyta: Jeśli ma być sprzęt stricte wyważeniowy, to taki łomik byłby miodzio: http://www.sharg.pl/...911-p-2218.html
https://www.facebook.com/VTKnT <- Moje noże
Potrzebujesz jakiegoś? Szukaj w dziale giełda!

huzar

Hunter

• Użytkownik
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
@ bey albo nie czytałeś wszystkich wątków, albo czytałeś niezbyt uważnie. Hekler wspominał o tomahawku ja do tego dodam jeszcze robalnicę, a był i taki wynalazek jak proca z kuli.
Może gdybyś nastawny klucz angielski zaostrzył z jednej strony, przedłużył i zakończył łomem to może taki wynalazek spełnił by niektóre z twoich oczekiwań.
Życzę kreatywnych rozwiązań.

naznaczony

Rekrut

• Użytkownik
  • 493 postów
  • Locationokolice Gołdapi
Najbardziej uniwersalnym sprzętem, jakim miałem okazję pracować, przy tym wygodnym i mało awaryjnym jest zwykła siekiera. Serio, dokładanie jakichkolwiek "ulepszeń" zazwyczaj ogranicza możliwości podstawowych funkcji. Narzędzia z wymiennymi końcówkami częściowo rozwiązują ten problem, ale wymienne końcówki swoje ważą, a i narzędzie jest dużo bardziej delikatne. Dajmy na to multitool, niby sporo potrafi, ale jest o wiele mniej wygodny od zwykłych kombinerek czy noża, a i dużo bardziej podatny na uszkodzenia. Nie ma narzędzia do wszystkiego.

Gadam

Przewodnik

• Użytkownik
  • 250 postów
  • LocationPoznań
@Kaktus - Ja mam to radzieckie cholerstwo! Nie to z linku ale to prawdziwe Made in CCCP. Ogolnie najlepszy przyklad na to, ze jak cos jest do wszystkiego to jest do niczego... Dlatego osobiscie nie polecam zadnych podobnych wynalazkow.

Łasky

Rekrut

• Moderator
  • 595 postów
  • LocationWodzisław Śląski
@Kaktus tak też mam takie wymyślate coś ale u mnie jest tylko siekiera i piła (może kiedys była saperka ale u dziadków już jej nie znalazłem). Wygląda to tak:

Ale nie polecam nikomu tym pracować. Oznaczenie na siekierce: S.R.Otwock (prawdopodobnie Spółdzielnia Rzemieślnicza albo jakiś inny wytwór PRL)

Gadam

Przewodnik

• Użytkownik
  • 250 postów
  • LocationPoznań
Dokładnie, mam niemal identyczne i tak druga końcówka to coś jak szpadel zmieniający to to w saperkę. Moje się trochę różni pewnie przez inne miejsce produkcji ale projekt ten sam.

Wróć do Pozostała broń · Następny nieczytany temat →

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych