Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Kijki trekkingowe - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Kijki trekkingowe

• Nie możesz odpowiedzieć
  • Przejdź do pierwszego nieczytanego posta
5 odpowiedzi w tym temacie

KnockeR

Administrator

• Administrator
  • 1739 postów
Używa ktoś tego wynalazku? Chodzę po górach i raz miałem okazję i faktycznie to działa. Zastanawiam się czy nie kupić sobie kijków w tym roku. Mogą się przydać nawet do B.O.B.a podczas długich wędrówek odciążają kręgosłup i ratują kolana. Można też je wykorzystać jako stelaż do poncho.
Myślę nad modelem Fizan Compact bo zależy mi na tym aby miały niską wagę a zbierają dobre opinie. Jeśli ktoś nie waży 100kg to nie pękają. Nie są też kosmicznie drogie.
When the Zombies come, I'll be ready!
Zombie Zone Survival w świecie postapokalipsy!

LARPAK

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 3283 postów
Nie wiem jak z ceną tych, o których mówisz.
Ostatnio w biedronce jakieś kijki były za 35 zł - zastanawiałem się wcześniej nad kupnem jakiś i rozpoczęciem przygody z nordic walking, ale jakoś odpuściłem.

KnockeR

Administrator

• Administrator
  • 1739 postów
Te o których piszę kosztują około 160 ale dla mnie w górach priorytetem jest waga. Te do nordic walkingu, które pojawiają się w bieronce i lidlu są wystarczające do rozpoczęcia przygody z chodzeniem po mieście. W góry jednak wolę coś lepszego bo szczyty są często tak oblodzone, że buty mają zerową przyczepność.
When the Zombies come, I'll be ready!
Zombie Zone Survival w świecie postapokalipsy!

Kaktus Morderca

Hunter

• Użytkownik
  • 1120 postów
Na początku trzeba rozróżnić, że kije do nordic walking i kije trekingowe to dwie różne bajki. Inne uzycie, inne konstrukcje, inne przeznaczenie, choć wydają się takie same.

Chodze po górach i zawsze (prawie zawsze) na początku wycieczki szukałem jakiegoś kija, który nadawałby się na kostur. Dodatkowy punkt podparcia jest bardzo pomocny, a sam kij można wykorzystać na wiele innych sposobów.

Kupno kijków trekingowych rozważałem dość długo i w ramach wstępnej przymiarki kupiłem za 1/10 ceny kijków firmowych, kijki produkowane dla tesco. Zabrałem je(a właściwie jeden, bo drugi się posypał :/) na 10 dniowy wypad w sudety. Oprócz składanego kijka miałem jeszcze drewniany, specjalnie na tę okazję podrzeźbiony kostur drewniany. Jeden i drugi okazał się bardzo pomocny jednak trekingowy szybko przejęła moja towarzyszka, której szło się z nim idealnie. Mnie natomiast dużo lepiej pasował drewniany "oldschoolowy" kij (może to kwestia przyzwyczajenia). Natomiast gdy spróbowałem chodzić na 4 łąpy to bardziej mi to przeszkadzało niż pomagało i często się plątałem. Ostatecznie odłożyłem zakup kijków trekingowych ponieważ dla mnie wystarczający jest mój kostur. Oczywiście jest on cięższy, mniej poręczny bo nieskładany ale wyjątkowy i na tle setek podobnych kijków trek. wzbudzał w schroniskach sensację

Kij w góry, uważam niemal za obowiązkowy. Nowoczesne mają sporo zalet, ale trzeba pamiętać, że bardziej hałasują i pare razy zdarzyło się nam, że wąska, metalowa stopka zablokowała się w jakiejś szczelinie, co raz zakończyło się prawie upadkiem.

p.s. kijek jest idealny do odpoczynków na stojąco i bez zdejmowania plecaka. Wystarczy oprzeć głowę i energia sama powraca
"Jedzmy gówno, przecież miliony much nie mogą się mylić!"
http://szlachetny-dzikus.blogspot.com/

Chris

Przewodnik

• Użytkownik
  • 174 postów
mu mu
kijki przy spacerach z plecakiem bardzo odciazaja stawy
jednostki gorskie poki nie musza trzymac broni w lapskach to przemieszczaja sie z kijkami

ziolo

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 1901 postów
Ogólnie przy poruszaniu się z kijkami trzeba uważać. Do mnie na zabiegi chodził mistrz polski w tej "dyscypliie" - siadły mu kolana i łokcie.
A jak ktoś chodzi bez przeszkolenia to dopiero może się kontuzji nabawić.

Wróć do Sprzęt osobisty · Następny nieczytany temat →

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych