Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Broń hukowa/alarmowa. - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Broń hukowa/alarmowa.

• Nie możesz odpowiedzieć
  • Przejdź do pierwszego nieczytanego posta
38 odpowiedzi w tym temacie

Shadow

Przewodnik

• Użytkownik
  • 238 postów
Witam, Mam pytanie odnośnie tego jaki pistolet czy broń hukową mi polecicie. Zacznę od tego iż z tego powodu że jestem nie pełnoletni, tą "broń" będzie posiadał mój tata i będę jej używał TYLKO pod nadzorem osób dorosłych, itd.

Tu też nasuwa się pytanie, bo jako broń alarmowa, czyli gazowa, nie potrzeba na nią zezwolenia? , jak na broń sportową ? było tak że trzeba być pełnoletnim aby ją posiadać, zmieniło się coś ? Czy to tyczyło się rewolwerów na kule gumowe, bo one już miotają "pocisk" coś czytałem o tym, ale mniejsza z tym.....

Więc tak, zacznę od tego że cena tutaj nie gra roli, oglądałem już oferty i miej-więcej znam ceny, nie jest tak strasznie . Dlaczego chcę mieć broń hukową ? Z racji tego że pozwolenie na broń od 18 + 3 lata... bla, bla, bla, wiemy o co chodzi, ma służyć za replikę i do wystrzeliwania rac. Czy lepiej wybrać rewolwer, czy może broń taką jak np. replika Glocka.
Rewolwery na kule gumowe nie wchodzą w grę. Chciał bym aby ta broń była dosyć dokładnym odwzorowaniem oryginału, dobrze by było, jak była by replika, np. Glock to miała by wyjmowany magazynek jak oryginał i tam wkładane kapiszony, np. 6mm long, a nie jak ja widziałem pod lufą 6mm short. Lepiej kapiszony hukowe long czy short, czytałem ze długie mają mocniejszy huk (to chyba logiczne )

Moimi pretendentami są:
Rewolwer alarmowy zoraki K-L6 4'5 kal. 6mm long
lub
Replika Glocka kal. 6mm (short :/ )

pawelm

Przewodnik

• Użytkownik
  • 220 postów
Broń alarmowa do 6mm jest łatwo dostępna.
Broń gazowa jest w Polsce na stosowne pozwolenie, z tym, że taka broń np. kalibru 9mm PAK jest zasilana "normalną" amunicją scaloną; nie są zaś bronią gazową jakieś spraye przypominające z zewnątrz broń palną.
When you feel that click, you know you've got 30 rounds of rock 'n' roll

AbraKadabra

Hunter

• Użytkownik
  • 1307 postów
  • Locationmałopolska
Kupuj tylko coś na .22 long (po naszemu do 6 mm long). Sam mam taką pukawę i robi troche huku zwłaszcza na zabawie noworocznej
"Nie ma takiej choroby, której nie dało by się wyleczyć za pomocą 30.06" E.Hemingway

ziolo

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 1899 postów
Znalazłem gdzieś na googlach:

Cytat

Longi i shorty do 6mm do alarmowych są bez zezwoleń o ile nie są to gazowe, tzw. nie wystrzeliwują środka drażniącego.

Więc gazowa .22 odpada.

LARPAK

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 3283 postów
Jest w ogóle gazowa .22?

Glock'a dostępnego (legalnego) w Polsce na amunicję hukową 6 mm widziałem, ale niestety nie ma on takiego magazynka o jakim piszesz.
Jest w sprzedaży Zoraki M917, ale na umunicję 9 mm PAK (ślepa 9 mm, ale nie taka jak ta standardowa 9 mm).
Niestety w Polsce nie widziałem go w sprzedaży, ale to pewnie dlatego, że nie jest bez zezwolenia.

Generalnie po co Ci to?

AbraKadabra

Hunter

• Użytkownik
  • 1307 postów
  • Locationmałopolska

Użytkownik LARPAK dnia 29 lipiec 2012 - 18:15 napisał

Jest w ogóle gazowa .22?

Jest, tzn. jest na pewno ammo .22 gazowe bo była owego czasu nawet jakaś afera na temat sprzedaży tego shitu osobom nieupoważnionym.

Cytat

Generalnie po co Ci to?

Oj, no chłopak napisał że do zabawy i do wystrzeliwania rac na sylwestra Ja sam se kiedyś kupiłem taki rewolwer na longi i do dziś tym młucę jak mnie co najdzie - LARPAK ludzie lubią po prostu czasem pohałasować a nie każdy ma wieżę Hi-Fi w chaupie
"Nie ma takiej choroby, której nie dało by się wyleczyć za pomocą 30.06" E.Hemingway

LARPAK

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 3283 postów
Nie no spoko bo jak zobaczyłem tego ZORAKI M917 to sam bym go nabył chocaż pewnie ze względu na cenę bym się ostro zastanowił.
Tak czy inaczej przy założeniach jakie podał to mam pewne obawy, a sam miałem kiedyś 15 lat i różne dziwne pomysły.

O gazowej .22 nie słyszałem, ale chętnie czegoś się dowiem wiec jak znajdziesz jakiegoś linka to poczytam chętnie.

ziolo

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 1899 postów
Tu małe co nieco jest:
http://bron.iweb.pl/...ic.php?p=831817

LARPAK

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 3283 postów
Akurat "iweb" nie jest dla mnie jakąś wykładnią, ale to już coś mi naświetliło. Tak czy inaczej wcześniej się z takimi nabojami nie spotkałem, ale też się gazówkami nie interesowałem.

stalker_PL

Snajper

• Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Odkopie temat. Poszukuje sobie rewolweru na 6 mm long ślepaki. Chodzi głównie o strzelanie z rac, zbliża się sylwester. Jesteście w stanie mi coś polecić konkretnego, ma ktoś już takowy rewolwer?
Rzeczy niemożliwe załatwiam od razu, cuda zajmują mi trochę czasu...
https://www.facebook.com/PawelSP2PR/
https://www.facebook.com/subsurvivors/
SP2PR

CzolgNierdzew

Zwiadowca

• Użytkownik
  • 71 postów
Ja osobiście posiadam rewolwer Baflo 9 ten z krótszą lufą. Ogólnie polecam, bardzo fajna sprawa, a i jest sporo tańszy od innych modeli. Największe minusy to to, że farba dość łatwo odpryskuje z brzegu bębenka i sam bębenek po odciągnięciu kurka może się troszkę obrócić w bok, Jeśli strzelamy w trybie SA to nie ma problemu, ale gdy odciągniemy kurek, to bęben może sam się przesunąć co skutkuje małymi wgniotami od iglicy. Ale to też kwestia estetyczna. Z mojego wystrzelałem niecałe 200 nabojów, z czego było tylko kilka niewypałów. A te z kolei zdarzyły się po długim strzelaniu bez czyszczenia, więc nie ma co się dziwić Co do rac, to wyrzuca je na sporą odległość, ale dokładnie nie powiem, bo nie pamiętam;p Co do głośności samych longow, to nie mam za bardzo porównania ani do broni palnej, ani do innych hukowców. Powiem tylko, że jest dość głośno o ile nie strzela się na otwartej przestrzeni.

Plusy:
- Realistyczne wykonanie
- Nieźle "nosi" race
- Bardzo głośny w ograniczonych przestrzeniach
- Polski produkt ;p
- Łatwo rozłożyć do czyszczenia

Minusy:
- Farba
- Majtający się bęben
- Twardy spust

Mam nadzieję że mój post w czymś pomoże;p

stalker_PL

Snajper

• Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Co do Baflo 9, to jeśli chodzi o problemy z bębnem, jest możliwość zakupu "nowego"?
SP2PR

CzolgNierdzew

Zwiadowca

• Użytkownik
  • 71 postów
Raczej wątpię, jak na razie nigdzie takiego nie widziałem. Wydaje mi się, że jedyna możliwość to czekanie, aż ktoś wystawi na allegro jakiś destrukt ze sprawnym bębenkiem;)
Ale to raczej nie jest jakiś ogromny problem, ja co prawda nie wystrzeliłem z mojego zbyt wiele nabojów, ale za to oddałem ogromną ilość suchych strzałów i nie jest źle. Jak zrobi się większy wgniot, to można go podrównać pilnikiem i dalej działa;p
Ale sam nie wiem, jak to miałby być rewolwer na lata, to może warto byłoby dopłacić do czegoś lepszego? Trudno mi powiedzieć, ja kupiłem taki na jaki było mnie wtedy stać i dbam o niego jak najlepiej mogę.

stalker_PL

Snajper

• Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Aktualnie jeszcze sobie opinie zbieram, będę musiał po sklepach się przejść, liczę że coś będą mieli w ofercie do pokazania.

Byłem w sklepie myśliwskim i miałem okazję oglądać sobie takie cudo:
"Rewolwer alarmowy ZORAKI K-6L 2,5", kal. 6mm LONG"
http://stara.kolter....zina_czarna_ABS

Miał ktoś styczność z tą firmą?
SP2PR

Canis

Przewodnik

• Użytkownik
  • 123 postów
Nie słyszałem, żeby ktoś miał problem z Zoraki. Nie licząc strażników Teksasu. Dobra zabawka.

LARPAK

Zombie Hunter

• Użytkownik
  • 3283 postów
To poczytaj/poszukaj dokładniej bo policja uważa je za broń - zwłaszcza te modele na kule gumowe.

stalker_PL

Snajper

• Moderator
  • 1022 postów
  • LocationToruń
Tak samo jak jak z Waltherem na 9mm PAK, to też jest uznawane za broń palną.
SP2PR

ares

Rekrut

• Użytkownik
  • 492 postów
Policja nie jest od uważanie tego lub tamtego, ma inne zadania. Rozstrzyganie (uwarzenie np kota jako psa) leży w gestii sądu. Lecz w Polsce jest jak jest. Moim zdaniem sprzedający bierze na siebie odpowiedzialność sprzedając coś na co potrzebne jest zezwolenie. I z tego co słyszałem to właśnie firma sprzedająca Zoraki sądzi się z policja w tej kwestii czy broń czy nie broń, co za tym idzie pozwolenie potrzebne czy nie.

AbraKadabra

Hunter

• Użytkownik
  • 1307 postów
  • Locationmałopolska
... i dopóki się sądzi (sprawa jest w toku), to można sprzedawać/kupować BEZ pozwolenia i gra gitara. Dopiero jak sprawa się rozstrzygnie to albo - albo...

ares

Rekrut

• Użytkownik
  • 492 postów
AbraKadabra ja tam prawnikiem nie jestem jednak podstawowa zasada prawa: prawo nie działa wstecz. Co z ludźmi którzy zakupili wspomnianą wyżej "zabaweczkę" Oczywiście gdy sąd podzieli opinie policji. Legalnie mogą czy nie mogą ?

Wróć do Pozostała broń · Następny nieczytany temat →

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

• Alexa