Warning: Illegal string offset 'html' in /home/knocker/domains/zombie-zone.pl/public_html/forum/admin/sources/classes/output/publicOutput.php(1739) : eval()'d code on line 914 Jak przeżyć burzę w górach - Zombie Zone Forum

Skocz do zawartości

Welcome to Zombie Zone Forum
Register now to gain access to all of our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, post status updates, manage your profile and so much more. If you already have an account, login here - otherwise create an account for free today!

Jak przeżyć burzę w górach

• Nie możesz odpowiedzieć
  • Przejdź do pierwszego nieczytanego posta
9 odpowiedzi w tym temacie

Toy Soldier

Przewodnik

• Użytkownik
  • 117 postów
  • LocationPoznań
Znalazłem taki ciekawy film. Myślę, że warto się z nim zapoznać!

Przeżyłem 2 burze w górach i za pierwszym razem miałem na szczęście 10 minut do schroniska a za drugim razem dziękowałem Bogu, że już w nim jestem.

Locke108

Przewodnik

• Użytkownik
  • 159 postów
  • LocationStalowa Wola
Filmik z TOPR-u jest świetny czekam na następne, godne polecenia jest szkolenie on line zrobione przez GOPR na stronie http://www.gopr.com.pl skierowane co prawda bardziej odo młodzieży ale każdy to powinien umieć

KnockeR

Administrator

• Administrator
  • 1739 postów
To ja dorzucę kilka rysunków jak przetrwać taką burzę z niemieckiego magazynu outdoor
http://www.outdoor-magazin.com/service/ ... 63.3.htm#1

Najbezpieczniejsze miejsca to doliny ale w nich należy trzymać się z dala od płynącej wody, metalowych masztów oraz drzew. Najlepiej przykucnąć na macie i plecaku.

Wszelkie zabezpieczenia (łańcuchy, liny) działają jak piorunochron i to po nich będą spływały ładunki. Nie należy ich dotykać! Podczas wspinaczki lina, którą się asekurujemy powinna dotykać podłoża.

Ogniki św. Elma gdy włosy nam się jeżą a liny zaczynają grać to znak, że za chwilę w pobliżu uderzy piorun! Należy natychmiast szukać schronienia.

Gdy znajdziemy się na progu lub półce skalnej należy kucnąć pomiędzy ścianą a krawędzią, gdyż błyskawice spływają po ścianie lub wybierają najkrótszą drogę w powietrzu!

To samo dotyczy jam, należy kucnąć i zachować jak największą odległość pomiędzy wejściem, sufitem a ścianą!
When the Zombies come, I'll be ready!
Zombie Zone Survival w świecie postapokalipsy!

Boungler

Świeżak

• Użytkownik
  • 28 postów
Świetne szkice, jak widzę na forum jest sporo rzeczowych materiałów. Chętnie zamieszczę link i będę odwiedzał!

Forest

Zwiadowca

• Użytkownik
  • 56 postów
  • LocationWałcz
Ciekawe to z tymi telefonami. Jeszcze niedawno wszędzie trąbili, aby wyłączać w burzę bo pioruny walą w komórki jak oszalałe a tu proszę jednak nie są tak niebezpieczne!

Boungler

Świeżak

• Użytkownik
  • 28 postów
to nie tak, telefon komórkowy w czasie czuwania co jakiś czas wysyła kontrolkę / ping do bazy. W czasie tej komunikacji normalnie używa anteny na wysokim paśmie. Powietrze wokoło telefonu jonizuje się i przez to umożliwia zdecydowanie łatwiej przechodzić łukowi elektrycznemu przez nie. Jeżeli grom walnie niedaleko to siłą rzeczy pójdzie przez rzadsze powietrze. Jest to zagrożenie tego typu. Zatem wyłącza się telefony aby nie pomagać śmierci.

Kaktus Morderca

Hunter

• Użytkownik
  • 1120 postów
Odgrzebując po ostanich zajebiaszczych burzach kwestię bezpieczeństwa w czasie nawałnicy z piorunami. Garstka podstawowych informacji http://www.dehn.pl/d...piorunow_pl.pdf
"Jedzmy gówno, przecież miliony much nie mogą się mylić!"
http://szlachetny-dzikus.blogspot.com/

AbraKadabra

Hunter

• Użytkownik
  • 1313 postów
  • Locationmałopolska
U mnie na zadupiu (pod szczytem góry około 550 m.n.p.m.) jak ostatnio jebutnęło to huk był równo z błyskiem i aż mi kurz się z ceglanej ściany posypał. Z burzą w górach nie ma śmiechu. Kaktus jak widać w temacie. Pozdrawiam.
"Nie ma takiej choroby, której nie dało by się wyleczyć za pomocą 30.06" E.Hemingway

huzar

Hunter

• Użytkownik
  • 1455 postów
  • LocationSkwierzyna
@ Kaktus Morderca fajny materiał znalazłeś.

kutzzz

Świeżak

• Użytkownik
  • 2 postów
Super materiały, w sumie raz przeżyłem podobną sytuację i raczej nie postępowałem zgodnie z najlepszymi standardami niestety.
Świat się kończy każdego dnia.

Wróć do Umiejętności · Następny nieczytany temat →

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

• Alexa